Milyen láncot válasszak?

< Vissza

Gyakran merül fel a kérdés, hogy adott motorra milyen láncot érdemes feltenni, főleg ha a motor épp a lánc teljesítményhatárán van (pl 525VX-es lánc 102LE-s motorra).

Nézzük meg a leggyakoribb esetet utcai motoroknál:


A láncokat ugye érdemes szettben, azaz lánckerekekkel együtt cserélni. A lánckerekek élettartama általában több, mint a láncoké, tehát a kerekek ki tudják szolgálni a hosszabb futási idejű láncot is. Ebből következik, hogyha az erősebb láncot veszi meg valaki, ritkábban kell lánckereket cserélni, így valamelyest összességében jobban jön ki. A láncok is kicsit túl vannak méretezve, tehát ha vesszük az előbbi példát a 100LE-s lánc valószínűleg bőven elbírja a 102LE-s motort is. Viszont azt nem árt tudni, hogy maximumon használva a láncok is jobban öregednek, tehát ha valaki sportosan használja a motort és hosszú távban gondolkodik, neki valószínűleg jobban meg fogja érni az erősebb lánc. normál utcai körülmények között valószínűleg elég lesz a gyengébb is. Ha valaki nem ápolja, akkor pedig teljesen mindegy, mindkettő hamar megadja magát.

Összefoglalva, ha valaki csak rövidtávon gondolkodik előre, el akarja adni a motort, vagy tényleg finoman használja, akkor +5-10%-ig még ehet megéri neki a gyengébbik láncot megvennie, hosszú távon vagy sportos használat esetén viszont az erősebbik lesz az olcsóbbik megoldás.